Bineinteles ca aceasta celebra prajitura, emblema Italiei, nu prea are nevoie de prezentare. Putini sunt cei care nu prea o agreaza, iar cei care sunt fani adevarati ar vrea sa aiba o bucatica din ea in fiecare zi.

Insa, ca orice lucru binecunoscut, istoria tiramisului e plina de legende si de dispute pentru paternitatea acestei minunate prajituri.

Cea mai des intalnita legenda este aceea ca tiramisu a fost inventat in sec. al XVI-lea, in timp ce locuitorii din Siena, orasul principal al regiunii Toscana, se pregateau pentru vizita marelui duce Cosimo al III-lea de Medici si au vrut sa gateasca o prajitura simpla, dar pe care Marele Duce sa nu o uite asa usor. Marelui Duce i-a placut atat de mult, incat a vrut sa duca reteta la Florenta, de unde venea. Usor, tiramisu a devenit desertul preferat al celor de la curtea nobilului. Pe atunci, prajitura se numea “Supa Ducelui”.

Mai circula si povestea cum ca, un patiser din Torino, a realizat acest desert pentru primul ministru Camillo Benso Conte de Cavour. Tanarul patiser a vrut sa creeze pentru liderul politic un desert care sa se ridice la importanta evenimentului la care participa, tinand cont ca el era cel care dorea in acea vreme unificarea intregului teritoriu Italian.

Initial, crema era preparata cu branza de capra si esenta de cafea. Prajitura se numea “Bagatela Toscana”, pana cand denumirea i-a fost schimbata in “Tiramisu”, care inseamna, in italiana ,“Ridica-ma”, nume atribuit probabil datorita proprietatilor lui afrodisiace.

Oricate polemici ar fi in jurul originii lui, Tiramisu ramane un desert delicios, inconfundabil datorita aromei sale de cafea, a cremei mascarpone folosita la prepararea lui si a blatului din piscoturi. Cremos si foarte usor de preparat, o prajitura cu adevarat irezistibila  si racoroasa in zilele de vara.

Si la cat de multe retete de tiramisu exista, oricat de iscusit este bucatarul, sfatul nostru este sa incercati, macar o data-n viata, un tiramisu facut de un italian. Sa vedeti atunci cum papilele gustative o iau putin razna si deveniti dependent de aceasta minunatie dulce!